Unde esti: Magazin sport Informatii despre produse Biciclete Cum aleg o bicicleta?

Cum aleg o bicicleta?

Vrei sa-ti cumperi o bicicleta? Cateva sugestii utile....

 

Din diverse motive, te gandesti sa-ti cumperi o bicicleta. Pentru a face miscare, pentru sanatate sau slabit, pentru mers la serviciu, pentru ca te muti la casa, pentru a iesi cu copilul, etc, etc...

 

Similar cu situatia cumpararii unei masini, sunt multe criterii pe care la poti lua in calcul in luarea deciziei. Incercam sa dam cateva sugestii, speram cat mai general valabile:

 

Ce vrei sa faci cu bicicleta?

Este probabil intrebarea fundamentala. Daca cea mai mare parte din timp va fi folosita in oras, fie pentru serviciu sau parcuri, recomandam o bicicleta de oras (city bike) sau pliabila (foldable). Daca vrei sa mergi pe sosea dar iti place viteza, poti opta pentru o bicicleta de curse (race).

In cazul in care te tenteaza sa iesi pe offroad, sa mergi si pe teren accidentat, fie ca e vorba de munte, camp sau padure, cea mai buna decizie ar fi sa cumperi un mountain bike. Cele mai multe biciclete vandute la ora actuala in Romania si nu numai sunt, de tip mountain bike (mtb), deoarece sunt foarte versatile, pot fi folosite atat in oras cat si pe teren accidentat.

 

Ce inaltime si masa ai?

Odata ales tipul de bicicleta, trebuie decisa inaltimea. Acelasi model de bicicleta se produce pe marimi diferite – de obicei se exprima in inch pentru mtb si in centimetri pentru bicicletele de sosea. Alegerea inaltimii cadrului depinde de inaltime (mai exact de lungimea picioarelor, deci cel mai bine ar fi sa probati bicicleta inaintea achizitiei). Ca principiu, trebuie sa va asezati cu ambele picioare pe sol, la jumatatea distantei dintre sa si ghidon, cu cadrul intre picioare. Nu trebuie sa atingeti cadrul, iar distanta ar trebui sa fie intre 2-8 cm. O distanta mai mica poate fi daca esti experimentat la mersul pe bicicleta, daca faci mai mult sosea si putin teren accidentat. Trecem mai jos un tabel pentru MTB ce poate fi luat ca reper, cu mentiunea ca ar fi utila o verificare inaintea cumpararii:

 

inaltime

Cadru mtb (inch)

150-160 cm

13”-14”

160-170 cm

15”-16”

170-180 cm

17”-18”

180-190 cm

19”-20”

190cm+

21”-24”

 

Daca ai sub 100 kg, majoritatea bicicletelor sunt ok, pentru o utilizare normala (nu vorbim aici de sarituri, coborari agresive, etc) Daca ai o masa ce depaseste 100-105 kg, e bine sa intrebi vanzatorul daca producatorul bicicletei garanteaza rezistenta.

 

Ai probleme cu spatele?

Multi oameni de birou se aleg cu probleme in zona lombara. In situatia in care ai astfel de probleme, merita sa cumperi o bicicleta cu amortizor pe spate (full suspension sau cu amortizor in tija de sa).

 

Ce buget ai?

Preturile la biciclete variaza mai mult decat poti banui inainte sa incepi sa cauti pe net...Ar trebui facuta o prima distinctie: bicicletele “de supermarket” si cele “de brand”. Fara a fi malitiosi, in general, intre cele doua categorii este o diferenta foarte mare. Cu alte cuvinte, vrei sa iti cumperi o bicicleta pe care sa o gasesti prin revistele de specialitate din lume, ca brand sau model, sau o bicicleta care nu exista decat ca oferta ieftina in vreun magazin universal. Suntem tentati sa te directionam catre prima optiune, cu mentiunea ca fiecare decide in functie de nevoile personale. Motivele pentru a alege o bicicleta “de brand” sunt multiple si nu este vorba despre snobism, ci de faptul ca este o investitie pe termen mai lung si nu in ultimul rand, e un mijloc de transport in care trebuie sa ai incredere, altfel poate fi periculos. Preturile unei biciclete decente incep de pe la 1300-1400 lei (aproximativ 300 Euro). Cea mai mare parte a bicicletelor “populare”, biciclete folosite de oameni pentru life-style, sunt in clasa 1500-2500 lei. Orice clasa de pret are justificare, adica o bicicleta de 4000 lei are avantaje clare in raport cu una de 3000. De la caz la caz, discuta cu vanzatorul pentru a vedea ce echipare are bicicleta.

 

Look & feel

Multi sunt tentati sa mearga doar pe caracteristici tehnice. Nu trebuie insa uitat ca, in domeniul bicicletelor, avem cateva marci puternice, pe care unii clienti le pot cauta. Brandul, culoarea, forma, calitatea vopselei – sunt aspecte care conteaza. Mai ales pentru doamne J, dar si barbatii sunt foarte sensibili la aceste aspecte.

 

Caracteristici tehnice

Caracteristicile tehnice ale unei biciclete trebuie sa fie corelate cu nivelul de utilizare al ei. De asemenea, importante sunt asteptarile pe care le ai legate de comfort, siguranta, durabilitate, etc. Printre cele mai relevante decizii pe care trebuie sa le iei la achizitie sunt: caracteristicile furcii (lungimea cursei, tipul de reglaje, cu sau fara lock-out), tipul de frane (cu disc – hidraulice sau mecanie, in V), calitatea angrenajelor. Tipul de cauciuc este iar o decizie importanta – nu vei alege bicicleta functie de asta, deoarece cauciucurile se pot schimba foarte usor – dar atentie sa pui totusi cauciucuri potrivite pe ea, sa nu mergi pe asflat cu cauciucuri de noroi ca vei pierde mult din eficienta la pedalat si chiar din confort.

 

Ce altceva am nevoie?

O prima necesitate ar fi casca. Este similara centurii de siguranta de la masini. Recomandam tuturor bikerilor sa poarte casca.

Alte accesorii care se cumpara in mod frecvent sunt: manusi, truse scule (set imbuss), kilometraje, lacate, bidoane si suporti, gentute pentru cadru, sclipitoare sau faruri pentru mers pe intuneric, pompa, set petice, leviere, camera de schimb, aparatori roata, cric, imbracaminte (pantaloni speciali, bluze sau jachete wind-stopper), suporti pentru carat bicicletele pe masina, lubrifianti pentru intretinere, etc. Fiecare opteaza pentru accesoriile care sunt relevante pentru el, pentru ce face cu bicicleta.